Skip to main content

Het verhaal van Kitty en Joost

Lees hier alle echte verhalen

DE KRACHT VAN EEN PERSOONLIJK NETWERK

Van kandidaat naar buddy: die weg legde Joost Breukels af. Hij nam deel aan de allereerste pilot van Buddy Werkt. Afgelopen jaar was hij zelf buddy. Samen met zijn buddy Kitty Heilijgers kijken ze terug, maar ook vooruit...

Raad en daad

De juiste vragen stellen is het vak van Kitty Heilijgers. Ze is verandercoach voor professionals en teams. "Ik werd gevraagd om als buddy deel te nemen aan Buddy Werkt en ben nog steeds van de partij. Inmiddels heb ik vijf kandidaten mogen begeleiden. Het is altijd weer boeiend om op een gelijkwaardige manier samen te sparren. Elke kandidaat heeft het doel om snel een passende baan te vinden. Maar soms zijn de hindernissen nog te hoog en moeten we dat doel bijstellen. Hoe dan ook: elke kandidaat groeit enorm tijdens het traject. Ik draag daar graag aan bij. Het is  belangrijk dat je als buddy naast gesprekken ook praktisch ondersteunt, bijvoorbeeld met het voorbereiden van sollicitatiegesprekken en leren netwerken. Voor mij, en de meeste andere buddy's, is het essentieel dat je ook je eigen persoonlijke netwerk inzet om mensen verder te helpen. Dat is de echt de onderscheidende kracht van Buddy Werkt."

"De kracht van een persoonlijk netwerk is dé succesfactor van Buddy Werkt"

Omdenken

Joost is het helemaal met Kitty eens. "Toen ik als buddy een kandidaat begeleidde, was ik net aan de slag gegaan in mijn nieuwe baan als Development Manager bij Landal GreenParks. Achteraf gezien kwam mijn rol als buddy mogelijk te vroeg, omdat ik zelf nog volop mijn netwerk aan het op- en uitbouwen was. Wat ik wel kon overdragen was de 'erfenis' van Kitty. Zij leerde mij om positief om te denken en anders naar mezelf en mijn werkwensen te kijken. Ze stelde de juiste vragen om voor mezelf helder te krijgen wat ik in een baan zoek, wat ik belangrijk vind en welke omgeving het beste bij mij past. Een betere balans tussen werk en privé stond hoog op mijn wensenlijstje. Maar daar durfde ik als werkzoekende niet te veel op te focussen. Ik wilde dolgraag een baan en was bereid veel water bij de wijn te doen.  Kitty sparde met me en spoorde me heel positief aan om mijn wens  uit te spreken bij sollicitaties. Dat vond ik spannend, maar ik heb het wel gedaan. En het heeft geleid tot een baan waarin ik die balans gevonden heb!"

Succes

Joost vond al snel een baan, al trad hij door corona wat later in dienst dan gehoopt. Hij herinnert zich vooral hoe de persoonlijke aanpak van Buddy Werkt hem uit een dal hielp. "Je baan verliezen is heftig. Iedereen gaat dan door een moeilijke periode. Toen ik me aanmeldde voor het traject voelde ik me hopeloos. Maar het luisterend oor van Kitty, haar praktische tips en de inzet van haar netwerk zorgde dat ik voor mezelf helder kreeg wat ik kan, wat ik wil en welke organisatie bij me past. Daardoor kon ik gericht gaan solliciteren. En met succes!" Kitty voegt daar aan toe: "Succes bij Buddy Werkt hoeft niet altijd een baan te zijn. Zo heb ik als buddy een kandidaat begeleid die de balans in haar leven kwijt was. Dat ik heb kunnen bijdragen aan een meer emotionele en intellectuele balans in haar leven is heel waardevol. Van daaruit kan deze kandidaat stappen gaan zetten naar werk, in haar eigen tempo. Het einddoel van Buddy Werkt is volgens mij niet per se een nieuwe baan, maar wel meer zelfvertrouwen en zelfkennis om zo te weten hoe je kunt en wilt bijdragen aan de maatschappij."

 • We hebben er samen iets geweldigs van gemaakt en er zoveel van geleerd!

  Isabel de Haan
 • Alles komt goed, uiteindelijk. Nooit opgeven! 

  Eric Dankbaar
 • Het is hard werken hoor, solliciteren.

  Marijella en Martin
 • Met een warme aanbeveling op gesprek

  Erik en Paul
 • Ook online werkt een buddy!

  Stan en Susan
 • Sparren, spiegelen en (bij)sturen: Een buddy brengt je verder

  Mandy en Alexander
 • Ga het gesprek aan! Voor een match in vak én bedrijf

  Wil en Bart
 • Dankzij mijn buddy solliciteer ik doelgerichter

  Dion en Marvin
 • “Talent lees je niet af van een cv”

  Jeroen en Bart
 • Leeftijd is bij sollicitaties vaak onterecht een issue

  Hans en Nora

  Meld je aan voor de nieuwsbrief