Skip to main content

Het verhaal van Jeroen en Bart

Lees hier alle echte verhalen

Buddy Werkt ook voor jongeren

Een gouden kans: zo omschrijft de 27-jarige werkzoekende Bart zijn buddytraject. Zijn buddy Jeroen zegt precies hetzelfde. Want het was vooraf beslist niet de bedoeling, maar Jeroen bood Bart al snel een opleidingstraject én baan aan.

"Een vriend van me vroeg of ik buddy wilde worden van een jonge werkzoekende. Natuurlijk wilde ik dat! Allereerst omdat ik zo praktisch mijn steentje kan bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar ook omdat het me gewoon leuk en interessant leek," vertelt Jeroen. "Mijn overtuiging is dat we anders naar arbeidspotentieel moeten kijken. In mijn vak draait het om talent. Dat lees je niet van een cv af. Daarom is netwerken zo belangrijk. Je kunt dan een persoon leren kennen en zo een goede match maken."

Ongekend talent

Zo werkte het ook bij Bart. Door persoonlijke omstandigheden heeft hij alleen een diploma van de middelbare school en een gat van een aantal jaren op zijn cv. "Mijn vakopleiding heb ik moeten afbreken en het heeft een aantal jaren geduurd voordat ik mijn leven op de rails had. Toen ik weer kon en wilde werken, bleek dat werkgevers vooral naar mijn cv en niet naar mijn persoonlijkheid en talenten keken. Daardoor was het lastig om werk te vinden dat mij paste. Ik was wel aan het werk, maar niet op een passende plek en op het juiste niveau. Dat werkte enorm demotiverend. Toen ik hoorde over Buddy Werkt dacht ik: die aanpak zou wel wat kunnen zijn. Ik ben er vrij blanco ingestapt. Ik wist niet dat ik in zo'n rollercoaster terecht zou komen!"

"Talent lees je niet af van een cv"

Opleidingstraject

Een rollercoaster was het zeker. Bart werd gekoppeld aan Jeroen. "Hij ontving me heel relaxt en gaf me de ruimte," vertelt Bart. "Dat was zó belangrijk! Voor het eerst keek iemand niet naar mijn verleden, maar naar mijn toekomst." Jeroen vindt dat eigenlijk vanzelfsprekend. "Met ons bedrijf Createment scholen we mensen om naar allerlei IT-functies. De vraag naar deze hoogopgeleide talenten is enorm. Wij beoordelen mensen niet op hun cv of werkverleden, maar op hun passie en talent voor het vak. Elke kandidaat krijgt een uitgebreide test waaruit blijkt of hij talent heeft. Zo ja, dan krijgt hij een intensief opleidingstraject van twee maanden en gaat hij daarna via ons aan de slag." Jeroen had deze route voor Bart helemaal niet in gedachten. "Maar ik zag al snel dat Bart het bij ons op kantoor leuk en interessant vond. Ik heb hem toen gevraagd of hij de test wilde doen. Die doorstond hij met vlag en wimpel. Sterker nog: Bart is een van de hoogst scorende kandidaten ooit. Hij heeft een ongekend talent voor IT."

Spannend

Bart wist wel dat IT iets voor hem was. Na zijn middelbare school begon hij aan een IT-opleiding die hij door persoonlijke omstandigheden moest afbreken. In de periode erna brak ook zijn zelfvertrouwen én het vertrouwen in anderen af. "De testuitslag was een mooi resultaat," vindt Bart. "Het aanbod om aan het opleidingstraject te beginnen was een gouden kans. Maar ik vond het ook heel spannend. Er zat maar koud één week tussen mijn kennismaking met Jeroen en het aanbod om hier te komen werken. De positieve insteek van Jeroen gaf me het duwtje om door te zetten. Zo was ik nog nooit benaderd, maar daardoor groeide het besef dat ik het misschien wel zou kunnen. Nu ben ik twee maanden en een opleiding verder. Het was soms lood- en loodzwaar, maar dat was voor mijn collega's ook zo. Wat me erg geholpen heeft, is de performance coach die je bij Createment krijgt. Die helpt je als het nodig is, óók als ik straks bij Inception aan het werk ben."

 • We hebben er samen iets geweldigs van gemaakt en er zoveel van geleerd!

  Isabel de Haan
 • Alles komt goed, uiteindelijk. Nooit opgeven! 

  Eric Dankbaar
 • Het is hard werken hoor, solliciteren.

  Marijella en Martin
 • Met een warme aanbeveling op gesprek

  Erik en Paul
 • Ook online werkt een buddy!

  Stan en Susan
 • Sparren, spiegelen en (bij)sturen: Een buddy brengt je verder

  Mandy en Alexander
 • Ga het gesprek aan! Voor een match in vak én bedrijf

  Wil en Bart
 • Dankzij mijn buddy solliciteer ik doelgerichter

  Dion en Marvin
 • “Talent lees je niet af van een cv”

  Jeroen en Bart
 • Leeftijd is bij sollicitaties vaak onterecht een issue

  Hans en Nora

  Meld je aan voor de nieuwsbrief